Syksyn merkkejäkin pihalta löytyy, eikä niitä tarvitse edes kovin paljon etsiskellä. Pitkäksi kasvanut heinä kulottuu jo pellon pientareella ja joutomaalla. Marjat kypsyvät pensaissa ja puissa.

Heti kuistille astuessa silmiin osuu koiranheisipuu, tai iso pensashan se on. Siinä on nyt niin kauniin värisiä marjoja, että ei voi kuin ihailla. Harmi, että ovat myrkyllisiä, eivätkä kelpaa linnuillekaan. Harmi sikäli, että marjat ovat vielä keväälläkin pensaassa, mutta silloin ne eivät enää ole mitään koristuksia. Tässä kuitenkin vielä koristeellisina:

1846581.jpg

Myös isotuomipihlajan marjat alkavat kypsyä. Näistä en ole ihan varma, ovatko syötäviä, mutta kauniita joka tapauksessa.

1846579.jpg

Mielenkiintoisin syksyn merkki kuitenkin tähän lopuksi. Yksi pihalle istutetuista vaahteroista aloittaa aina syksyn kovin aikaisin. Yksi oksa vaahterasta muuttaa väriä kauniin punaiseksi, kun kaikki muu on vielä vihreää. Koristeellinen puu pihaan, harmi vain, että tämä yksilö tuli istutettua kaikkein kauimmaksi talosta. Kaunis väritys ei näy kuistilla istuessa.