Kirjan takakannessa kerrotaan kirjasta seuraavasti:

Alessandra Cecchi on hädin tuskin viidentoista vanha, kun hänen äveriäs isänsä tuo pohjoisesta nuoren taiteilijan koristelemaan perheen palatsin kappelin seinät. Alessandra lumoutuu taiteilijan neroudesta. Nuoret tapailevat toisiaan kappelissa, ja heidän välilleen syntyy sanaton yhteisymmärrys. Ilmassa alkaa väreillä.

Haaveet taiteilijaurasta ja liian älykkäät filosofiset väittelyt eivät sovi parhaassa naimaiässä olevalle neitoselle. Puhumattakaan öisistä karkailuista kielletyille teille. Alessanran vanhemmilla on tyttären varalle suunnitelmia, jotka sopivat paremmin ajan naisen kuosiin.

Samoihin aikoihin munkki Savaronala lietsoo kansan keskuuteen jumalanpelkoa ja julistaa taiteet pannaan. Medicien loistokas aikakausi lähestyy loppuaan ja vapaamielinen kapunki joutuu ennen kokemattomaan kurimukseen. Nuori Alessandra etsii tietään intohimon ja taiteen poluilla samalla kun ihmiset elävät pelon vallassa ja polttoroviot mustaavat Firenzen ilman.

Venuksen syntymän on Sarah Dunantin ensimmäinen historiallinen romaani. Kirja tuo elävästi eteen Firenzen ilmapiirin Savaronalan vaikutuksen ajalta. Välillä niin rikasta, välillä suorastaan ahdistavaa. Historiallisen ajankuvana mielenkiintoinen kirja. Kirja naisen tiestä miesten vallitsemana. Naisella e tosiaan Dunantin kuvaamana aikana ollut arvoa naisena, vaan vain miehensä "omaisuutena."