Aiemmin julkaisematon Tolkienin tarina. Tummasävyinen kertomus Húrinin lapsista (Narn i Chin Húrin) vie kauas menneisyyteen, aikaan tuhansia vuosia ennen Tarua Sormusten Herrasta. Tämä kertomus kytkeytyy Keski-Maan esiaikojen haltioiden ja ihmisten historiaan.

Tarinassa kerrotaan Húrinin kohtalosta Morgothin vankina, kuinka hän joutuu seuraamaan lastensa Túrinin ja Niënorin elämän tummaa polkua. Morgoth langetti Húrinille kirouksen, joka asettui varjoksi myös hänen lastensa elämään, koska Húrin uhmasi häntä eikä alistunut hänen tahtoonsa. Traagiseen loppuun etenevällä tarinalla on yhtymäkohtia myös Kalevalan taruun Kullervosta. Morgothin kirous oli vahva: Kaikkien niiden päällä, joita sinä rakastat, lepää minun ajatukseni raskaana kuin tuomion pilvi ja vetää heitä pimeään ja epätoivoon.

Kirja on ehtaa, taattua Tolkienia. Ahmaisin kirjan nopeasti, nyt täytyy varmaan lukea se vielä uudelleen, jotta kaikki jäisi paremmin mieleen. Kyllä, myönnän, olen jotenkin juuttunut Keski-Maahan ja Tolkieniin. Olen lukenut lähes kaiken Tolkienin kirjoittaman Keski-Maasta useaan kertaan.