Joulukuu on alkanut ja pikkuhiljaa aloittelin myös jouluvalmisteluja. Tällä kertaa aloitin järjestelemällä olohuoneen ja keittiön pöydiltä ylimääräiset tavarat omille paikoilleen. On se kumma, miten paperit, kirjat, lehdet sekä monenlaiset pikkutavarat valloittavat pikkuhiljaa kaikki tasaiset pinnat tästä taloudesta. Vaikka kuinka yrittää hillitä paperivyöryä ja siirrellä kyniä, hiuslenkkejä, saksia ja muuta tavaraa paikoilleen, ne aina löytyvät jonkin ajan kuluttua pöydän päältä.

Monta kertaa olemme ystävien kesken miettineet joulusiivouksen tarpeellisuutta. Ei se siivoaminen ole ehkä se ykköstarkoitus, mutta kaapit ja muut paikat pitää ainakin järjestää siten, että kaiken sen, minkä haluaa olevan poissa silmistä, myös saa pois silmistä. Eli suomeksi sanottuna, kaapit on siivottava, jotta sinne mahtuu lisää tavaraa. Kun vielä oppisi laittamaan myös pois, kierrätykseen tai roskiin tarpeettomat tai rikkinäiset tavarat. Niitä ei suinkaan tarvitse säilöä vuosikausia ajatuksella, niitä voi vielä joskus tarvita.

Havukranssin laitan huomenna oven viereen, ja sitten onkin aika päättää, mitä leivotaan jouluksi. Sopivalla sekoituksella suolaista ja makeaa. Ja ruoat on myös päätettävä. Mutta niistä pidetään perhekokous, kukaan ei ratkaise näitä asioita yksin.