Vaikka olinkin osan juhannusta kipeänä, käytin ison osan aikaa lukeakseni jälleen kerran (tosin nyt muutaman vuoden tauon jälkeen) Weisin ja Hickmanin kirjoittaman Kuolemanportti -sarjan. Tämä sarja on kiehtonut minua ensi lukemisesta saakka. Varsinkin, kun siinä näkyy niin selvästi päähenkilöiden kasvaminen.

Tarina kasvaa ja rönsyilee päätyäkseen lopulta uuteen alkuun - tai loppuun. Haplo, Alfred, menschit, Xar, lohikäärmeliskot, Vasu, Marit, Samah ja Ramu - kaikkien heidän tarina selviää lukemalla kirjat.

Tekstit kirjojen takakansista:

Lohikäärmeen siipi

Aikojen alkuhämärissä mahtavat sartanit aiheuttivat maailman eriytymisen tuleksi, kiveksi, ilmaksi ja vedeksi. Paha velho Xar yrittää saada valtaansa koko universumin. Lohikäärmeen siivessä hän valjastaa palvelijansa Haplon aiheuttamaan sekasortoa kaikkiin maailmoihin ja lähettää hänet Kuolemanportin kautta ensin Arianukseen, ilman valtakuntaan.

Arianus on jo ennestään kaaoksen partaalla. Haltioiden orjuuttamat kääpiöt taistelevat oikeuksistaan kääpiö Limbeckin johdolla. Ihmisten kuningas Stephen haluaa murhauttaa pienen prinssin, oman poikansa... tehtävä, jonka edessä jopa salamurhaaja Hugh epäröi, kunnes huomaa, ettei kaikki todellakaan ole sitä miltä näyttää.

Lohikäärmeen siipi on jännittävä ja viihdyttävä fantasiaromaani, jonka monipolvinen juoni tempaa lukijan heti  mukaansa.

Haltioiden tähti

Nexuksen valtias, paha velho Xar,  haluaa valtaansa koko universumin - ilman, tulen, kiven ja veden valtakunnat. Uskotukseen hän on valinnut nopeaälyisen ja taikuudessa pätevän palvelijansa patryni Haplon.

Tällä kertaa Haplon matka vie Kuolemanportin kautta Pryaniin, tulen valtakuntaan, kiehtovaan vihreään maailmaan, jossa on neljä aurinkoa, eikä yötä ollenkaan. Planeettaa asuttavat puiden latvoissa asuvat haltiat ja sammalkäytävissä majailevat kääpiöt.

Perillä Pryanissa Haplo huomaa laskeutuneensa lohikäärmelaivallaan valmiin kaaoksen keskelle. Karmeat tytaanit eli jättiläiset ovat ehtineet hänen edelleen ja tuhoavat parhaillaan viimeiseen mieheen Pryanin kaikkia rotuja. Mikä on Quindiniarien omalaatuisen kohtalo - ja kuinka Haplo suoriutuu Xarilta saamastaan tehtävästä? Jäävätkö asukkaan tytaanien julmiin kynsiin?

Tulimeri

Aikojen alkuhämärissä mahtavat sartanit aiheuttivat maailman eriytymisen tulen, kiven, ilman ja veden valtakunniksi. Nexuksen valtias haluaa valtaansa koko universumin ja lähettää palvelijansa Haplon levittämään Kuolemanportin kautta kaaosta kaikkiin maailmoihin.

Arianuksen ja Pryanin jälkeen matka jatkuu Abarrachiin, kiven valtakuntaan. Yllätyksekseen Haplo saa seuraa sartani Alfredista, vihollisrodun jäsenestä.

Asiat Abarrachissa ovat heikolla tolalla: sartanit ovat kadottamassa taikavoimansa. Koko valtakunta on vain kiveä ja laavaa ja pimeyttä, sillä suuri kivipylväs, joka aiemmin säteili maailmaan valoa ja lämpöä, on lakannut toimimasta. Joku käy äärimmäisen salakavalaa sotaa tuhotakseen koko kansan - mutta miksi?

Perillä Abarrachissa Haplo ja Alfred tekevät löydön, joka voi tervehdyttää kaikki neljä maailmaa - tai tuhota koko universumin.

Käärmemaagi

Aikojen alkuhämärissä mahtavat sartanit aiheuttivat maailman eriytymisen tulen, kiven, ilman ja veden valtakunniksi. Nexuksen valtias haluaa valtaansa koko universumin ja lähettää palvelijansa Haplon levittämään Kuolemanportin kautta kaaosta kaikkiin maailmoihin. Tällä kertaa matka suuntautuu Chelestraan, veden valtakuntaan, jonne aikovat asettua myös ihmiset, kääpiöt ja haltiat.

Valtavien lohikäärmeliskojen yllättävä ilmaantuminen vaarantaa yhteisöjen rauhan. Sillä välin kun Haplo osallistuu taisteluun näitä hirviöitä vastaan, sartani Alfred löytää viimein esi-isiensä lepopaikan ja herättää heidät henkiin - kohtalokkain seurauksin.

Kaaoksen käsi

Aikojen alkuhämärissä mahtavat sartanit aiheuttivat maailman eriytymisen tulen, kiven, ilman ja veden valtakunniksi. Nexuksen valtias haluaa valtaansa koko universumin. Nyt hänen palvelijansa Haplo on käynyt jokaisessa neljäss maailmassa ja päässyt selville kansaansa uhkaavasta vaarasta. Petolliset lohikäärmeliskot aikovat tuhota koko universumin.

Haplon on palattava Nexukseen varoittamaan herraansa. Mutta mitä tapahtuu, kun hän saa selville, että hirviömäiset lohikäärmeliskot ovat onnistuneet pakenemaan Kuolemanportin kautta?

Labyrinttiin

Aikojen alkuhämärissä mahtavat sartanit aiheuttivat maailman eriytymisen tulen, kiven, ilman ja veden valtakunniksi. Nexuksen valtias Xar haluaa valtaansa koko universumin. Suunnitelmat ovat kuitenkin mutkistuneet: palvelija Haplo on kääntänyt isännälleen selkänsä.

Nyt Xar yrittää keinoja kaihtamatta löytää tiensä maagisen seitsemännen portin sisään, missä alun alkaen pantiin toimeen maailman Eriytyminen.

Samanaikaisesti Haplo ja Alfred harhailevat vankeina Labyrintissä, joka on täynnä julmaa magiaa ja josta vain harvat onnistuvat pakenemaan. Kokevatko he saman kohtalon kuin kokonainen patrynisukupolvi?

Seitsemäs portti

Aikojen alkuhämärissä mahtavat sartanit aiheuttivat maailman eriytymisen tulen, kiven, ilman ja veden valtakunniksi. Nexuksen valtias Xar haluaa valtaansa koko universumin. Hän on lähettänyt palvelijansa patryni Haplon Kuolemanportin kautta aiheuttamaan sekasortoa kaikkiin maailmoihin, mutta nyt Haplo on pettänyt isäntänsä. Xar suunnittelee käyttävänsä Haploon nekromantian taitoa saadakseen selville seitsemännen portin sijainnin.

Marit, Käsi-Hugh ja Alfred voivat pelastaa Haplon, mutta onnistuakseen heidän on kuljettava seitsemännestä portista. Jos portin sijainti paljastuu Xarille, koko universumin kohtalo on vaarassa. Suoriutuuko kolmikko tehtävästään vai siirtyykö maailmankaikkeuden herruus Xarille?