Tulipahan sitten luettua jälleen kerran tämäkin tarina uudelleen. Taattua Eddingsiä, tutun turvallista seikkailua, jossa hyvä ja paha jällee ottavat mittaa toisistaan. Henkilöitä on paljon, mutta ydinjoukko on tuttua jo Eleniumin tarusta.

Lyhyesti takakansien kertomaa

Tulikupolit

Tulikupolit aloittaa kolmiosaisen Tamulin tarun, joka jatkaa Eleniumin tarun mahtavaa seikkailufantasiaa ritari Sparhawkista ja hänen kumppaneistaan.

Kaukaisesta Tamulin keisarikunnasta saapui kuningatar Ehlanan  hoviin lähettiläs, joka kertoi kotimaataan uhkaavista hirviöistä ja pahan hallitsemasta taikuudesta. Ritari Sparhawk oli keisarikunnan viimeinen toivo, ja häntä rukoiltiin sinne avuksi.

Ritari Sparhawk ja hänen kuningattarensa lähtivät pelastusretkelle kaukaiseen idän valtakuntaan. Mukanaan heillä oli vain muutama uskottu soturi sekä ritari Berit, naissoturi Mirtai ja Talen, taskuvaras. Vaarallisen taipaleen päässä odotti Tamulin loistelias, kiehtova hovi - ja suurin vaara, jonka Sparhawk oli koskaan kohtaava.

Hohtavaiset

Tulikupoleissa alkanut mahtava Tamulin taru jatkuu! Ritari Sparhawk seuralaisineen on lähtenyt uhkarohkealle pelastusretkelle kaukaiseen Tamulin keisarikuntaan, joka on joutunut hirvittävään vaaraan.

Pelätyimpiä Tamulin keisarikuntaa uhkaavista hirviöistä ovat Hohtavaiset, kauhutarinoista tutut hehkuvat olennot, joiden pelkkä kosketus sulattaa lihan luista. Aivan liian varhain Sparhawk ja hänen liittolaisensa huomaavat joutuneensa vastakkain noiden hirvittävien taruolentojen kanssa. Välttääkseen tuhon Sparhawk lähtee hakemaan avukseen Peikkojumalien pyhää jalokiveä, ammoin kadonnutta Bhelliomia.

Salattu kaupunki

Salattu kaupunki on huikea päätös Tamulin tarun fantasiasarjalle, joka jälleen kerran todistaa, että David Eddings on nykyfantasian kiistaton mestari. Hän kehittelee ritari Sparhawkin tarinasta aidon oman aikamme eepoksen.

Ritari Sparhawk on saavuttanut voiton taistelukentällä tarunomaisista hirviöistä, mutta uljas voitto menettää merkityksensä, kun hänen puolisonsa, kuningatar Ehlana, joutuu pahan jumala Cyrgonin ja tämän kätyreiden vangiksi. Cyrgon on kuitenkin aliarvioinut Sparhawkin, joka ei epäröi haastaa jumalaa viimeiseen, kohtalokkaaseen taisteluun.

****

Kieltämättä nuo takakansien tekstit ovat hieman yliampuvia ja ehkä harhaanjohtaviakin. Pitkään aikaan en niitä ole edes lukenut, tarinahan on minulle jo ennestään tuttu.